Francuski institut Crne Gore, u saradnji sa KIC „Budo Tomovic“, svake godine 21. juna slavi Svjetski dan muzike. Ove godine Ambassade de France au Monténégro i Embassy of Ukraine in Montenegro nude muzičko putovanje u Ukrajinu, pod nazivom « Mandolina iz Lavova ». Priča će biti ispričana na crnogorskom jeziku, uz obezbijeđen prevod na francuskom i engleskom.

« Muzičku priču Mandolina iz Lavova » ispričaće crnogorska glumica Žana Gardašević Bulatović, uz violinsku pratnju talentovane Klare Cernat. Na klaviru će svirati Tjeri Uije, inače kompozitor djela, a na mandolini Žulijen Martino

U centru priče su šareni tatarski šešir, italijanska mandolina i violina iz opere Boemi, napušteni na tavanu stare kuće u Lavovu, u Ukrajini, koji pričaju svoju priču.

„Ovaj tekst, napisan 2021. godine, je vizionarski, ističe Klara Serna, autorka priče koju je napisala tokom boravka u Lavovu i koju je ponudila Žulijenu Martinou. Priča evocira sudbinu Lavova, grada koji je kroz peripetije vremena morao da promjeni nacionalnost sedam puta, što se značajno odražavalo na njegovo stanovništvo“.

Autori muzičke priče: Tjeri Uje i Klara Serna

Naratorka: Žana Gardašević Bulatović

Mandolina: Žulijen Martino

Violina: Klara Serna

Piano: Thierry Huillet