TCF je test za određivanje opšteg nivoa znanja francuskog jezika. Namijenjen je svim nefrankofonim kandidatima koji žele da, zbog profesionalnih, ličnih razloga ili studija provjere i utvrde svoje znanje francuskog jezika.

Postoji četiri različite verzije testa znanja francuskog jezika (TCF):

  • Ukoliko želite da upišete prvu godinu studija na nekom od Univerziteta u Francuskoj ili u neku od Arhitektonskih francuskih škola, odaberite TCF TP (pismeno izražavanje je obavezno).
  • Ukoliko treba da dokažete nivo znanja francuskog jezika u proceduri za dobijanje francuskog državljanstva, odaberite IRN (Intégration, Résidence et Nationalité).
  • Ukoliko želite da se trajno preselite u Kvebek ili Kanadu, i treba da uradite procjenu nivoa znanja francuskog jezika u sklopu imigracione procedure, odaberite TCF QC (za Kvebek) ili TCF CA (za Kanadu).
  • Ukoliko želite da procijenite znanje francuskog jezika iz privatnih razloga (akademskih ili profesionalnih) odaberite TCF TP (opšti test).

Svaka verzija TCF testa sastoji se iz različitih djelova, obaveznih i dodatnih.

Rezultati su poznati odmah nakon samog testiranja (osim za pismeno izražavanje). Zvanična potvrda sa rezultatima o položenom ispitu se dobija 15 dana nakon polaganja.

Ovdje ćete naći tabelu sa informacijama o nivoima TCF

Za više informacija o testu i o primjerima samog ispita TCF, posjetite web stranicu France Éducation international: https://www.france-education-international.fr/test/tcf-tout-public?langue=fr

Sertifikat TCF važi dvije godine.  Polaže se u Francuskom institutu na zahtjev, u zavisnosti od raspoloživih datuma.