U utorak, 14. marta 2023. godine, u intervalu između 9 i 10 časova po lokalnom vremenu, na tačno 500 dana do početka Olimpijskih igara u Parizu, ambasade Francuske u svijetu kojima je dodijeljen label „Zemlja Olimpijskih igara 2024“ organizovale su sportsku štafetu koja će za 24h preći pet kontinenata i obuhvatiti sve vremenske zone planete. Francuska ambasada u Crnoj Gori, zajedno sa još 127 francuskih diplomatskih predstavništava, učestvovala je u ovom posebnom događaju koji svjedoči o jedinstvenoj moći sporta da okuplja ljude.

Ambasada Francuske i Francuski institut organizovali su kros u parku Gorica za učenike srednjih škola u Podgorici koji uče francuski jezik, koji je, između ostalog, i jezik sporta i zvanični jezik Olimpijskih igara. Djevojčice su krenule da trče u 9 časova stazom dugom 3 km dok su dječaci, podjednako brojni kao i djevojčice, preuzeli štafetu u 9h30. Za pobjednike u obije kategorije nagrada je boravak u Francuskoj.

Ceremonija uručivanja nagrada održana je u 10h u prisustvu predstavnika Ministarstva sporta i mladih, Crnogorskog olimpijskog komiteta, grada Podgorice i direktora i profesora srednjih škola. Ambasador Francuske u Crnoj Gori, g. Kristijan Timonije, ovom prilikom podsjetio je da vrijednosti sporta idu ruku pod ruku sa vrijednostima Frankofonije. On je, takođe, pozvao sve zainteresovane da učestvuju u proslavi Frankofonije i isprate umjetničke događaje koji će se ovim povodom organizovati u Crnoj Gori (koncerti, izložbe, titlovani filmovi…).koja će, zajedno sa zemljama koje povezuje francuski jezik, obilježiti za nekoliko dana Međunarodni dan Frankofonije.

Ambasada Francuske u Crnoj Gori koristi priliku da zahvali Agenciji za upravljanje zaštićenim područjima Podgorice i Crnogorskom olimpijskom komitetu na podršci prilikom organizovanja ovog događaja.