U okviru duge tradicije saradnje i njemačko – francuskog prijateljstva, Ambasada Savezne Republike Njemačke i Ambasada Republike Francuske u Crnoj Gori, sa Francuskim Institutom Crne Gore, u saradnji sa Fakultetom dramskih umjetnosti sa Cetinja, zajedno realizuju projekat na temu „Od Crne Gore do obje obale Rajne – obostrana razmišljanja na temu slobode izražavanja“.
Projekat je finansijski podržan od strane Njemačko – Francuskog kulturnog fonda, kao i od obje ambasade i obuhvata nekoliko komponenti:
a) Veče njemačko – francuskog filma na pomenutu temu zahvaljujući podršci kanala ARTE;
b) Izložbu pod nazivom „Crteži na slobodi“;
c) Realizacija kratkometražnog filma „Tristan“ u saradnji sa Fakultetom dramskih umjetnosti sa Cetinja i KIC „Budo Tomović“.
https://www.facebook.com/indexrtcg/videos/1840840316151959/?hc_ref=PAGES_TIMELINE
Studenti Fakulteta dramskih umjetnosti su , kroz radionice pod mentorstvom francusko-njemačkog filmskog režisera Christophe Jarosz-a, radili na projektu realizacije kratkometražnog filma na temu slobode izražavanja, zajedno sa studentima specijalističkih studija na Odsjeku za režiju, Bojanom Stijović i Seadom Šabotićem.
 
Producenti filma su takodje studenti specijalistickih studija Jelena Zvicer i Marko Jacimović, dok su glumci u filmu studenti završne godine osnovnih studija: Marko Todorovic, Vanja Jovicevic, Milica Scepanovic, Vukan Pejovic, Goran Vujovic, u klasi profesora Branimira Popovica i studenti specijalistickih studija: Vule Markovic, Marija Labudovic, Marija Djuric, Jelena Djukic, Pavle Popovic i Omar Bajramspahic u klasi profesora Branislava Micunovica.
Ucescem u samom projektu, studenti osnovnih studija sa odsjeka FTV režije i produkcije, su dobili priliku za praktično usavršavanje.
 
Ambasada SR Njemačke i Francuski institut Crne Gore organizuju 30. novembra u 20 časova u KIC-u Budo Tomović (sala Dodest) Veče njemačko francuskog filma, u okviru kojeg će po prvi put u Crnoj Gori biti prikazan i kratkometražni film„Tristan“.
Iste večeri, u izložbenoj sali KIC-a, publika može pogledati izložbu karikatura „Crteži na slobodi“
ULAZ SLOBODAN
Sponzori i pokrovitelji projekta: KIC Budo Tomović, Humboltovo društvo iz Podgorice i Societe General Banka.