Nikola Arsenijević, saksofon (Francuska)

Uki Ovaskainen, klavir (Finska)

Milan Savić, saksofon (Srbija)

Herceg-Novi

U organizaciji SAXperience-a i uz podršku Francuskog instituta Crne Gore

Nikola Arsentijević je jedan od najbrilijantnijih saksofonista u generaciji.

Diplomirao je na Visokom nacionalnom muzičkom konzervatorijumu u Parizu, 2016. godine, u klasi Klod Delangla. Njegovo stvaralaštvo se već neko vrijeme kreće između savremenog stvaranja, originalnog repertoara za saksofon, transkripcije, tradicionalne muzike i muzičkog teatra.

Osvojio je veliki broj nagrada na međunarodnim takmičenjima: Evropsko takmičenje – Gap (2008), Međunarodno takmičenje u Novoj Gorici, Slovenija (2011), Međunarodno takmičenje Kieri, Italija (2011), Međunarodno takmičenje saksofonista Andora (2015), Međunarodno takmičenje Adolf Saks u Dinantu, Belgija (2014).

Nikola Arsenijević  redovno nastupa u Francuskoj (Muzej Žakmar-Andre, sala Korto, pozorište Šatle…), kao i po cijeloj Evropi (Holandija, Škotska, Slovenija, Italija, Srbija, Crna Gora), gdje je predavač na mnogobrojnim majstorskim kursevima.

Član je više ansambala kamerne muzike, kao što su kvartet Laloi, Saksbek ansambl, orkestar Kosmopolitević i ansambl Oktopus. Nikola Arsentijević se paralelno posvetio i savremenom stvaralaštvu, kao i saradnji sa mladim kompozitorima sa IRCAM-a (Institut za istraživanje i koordinaciju akustike/muzike) i

CNSMDP-a (Visoki nacionalni  konzervatorijum za muzičku i ples u Parizu), sa kojima je realizovao originalni spektakl „Četiri tijela u potrazi za autorom“, 2014. godine u Parizu.