Koncert gitariste Thibault Cauvin (Tibo Kovan)

20:00 – kristalna dvorana hotela Hilton

NVO Crnogorski gitaristički centar i Francuski institut

Thibault Cauvin već godinama sa svojom gitarom putuje širom svijeta u okviru svoje turneje koja je do sad obuhvatila preko 1000 koncerata u preko 120 zemalja. Ovim programom je međutim on taj koji nas vodi na putovanje između sjećanja i snova, izgrađeno na avanturama njegovog Malog princa sa 6 žica. Svako djelo iz ovog programa je insipirisano nekim gradom, zemljom ili kulturom i daje novu dimenziju klasičnoj gitari.

Thibault Cauvin je zasigurno trenutno jedan od najtraženijih, najtalentovanijih I najharizmatičnijih gitarista. Sa turnejama je počeo prije 10 godina i od tada se ne zaustavlja. Kao solista je nastupao je u više od 130 zemalja, na naprestižnijim scenama među kojima su: Carnegie Hall (New York), Shanghai Concert Hall, Tchaikovsky Hall (Moscow), Queen Elizabeth Hall (London), GAM ( Santiago de Chile), the Théâtre des Champs Elysées (Paris), Gasteig (Munich), itd.

Svoju “Magičnu turneju” Thibault je započeo 28. januara koncertom na Ajfelovom tornju, koji je uživo prenošen na Francuskom državnom radiju. To je bio prvi koncert na turneji tokom koje Thibault svirao širom planete, na mjestima punim mistike i simbolike, među kojima su Zabranjeni grad u Pekingu, Međunarodni sud pravde u Hagu, Akropolj u Kartagini te Botanička bašta u Singapuru.

Rođen u porodici muzičara, Thibault Cavin je kao petogodišnjak počeo da uči da svira gitaru od svog oca. Nakon izvanrednih rezultata na studijama na konzervatorijima u Bordou i Parizu (Bordeaux Conservatory and the National Superior Conservatory of Paris), počeo je sa nastupima na međunarodnim takmičenjima. Sa dvadeset godina je osvojio 13 prvih nagrada što niko nikada nije uspio da ponovi. Ovakav uspjeh je bio okidač za njegovu “beskonačnu” turneju koja je do sad obuhvatila preko 1000 koncerata. Njegova jedinstvena karijera inspirisala je novu mladu generaciju francuskih klasičnih gitarista koji blistaju na međunarodnim takmičenjima i čine francusku muzičku školu jednom od najcjenjenijih na svijetu.

Thibault Cauvin je imenovan za ambasadora Bordoa 2013. godine. On je pokrovitelj Pariske gitarske fondacije, partner je Les Domaines du Baron de Rothschild a, kao strastveni surfer, i čuvenog brenda Billabong. Ovaj tridesetogodišnji muzičar konstantno pomjera granice klasične gitare – svojim prirodnim i izražajnim sviranjem spaja ljude i ruši granice među generacijama a popularna i eklektična gitara, tek pridošla u svijet klasične muzike, postaje kraljica 21. vijeka.