Međunarodni dan Frankofonije

20h: Crnogorsko narodno pozorište

Koncert Clazz kvinteta

Ulaz je slobodan

Dani frankofonije su prilika za frankofone širom svijeta da slave francuski jezik u svoj njegovoj raznolikosti.  Ovogodišnje izdanje Dana frankofonije otvaramo 20. marta 2019. u Crnogorskom narodnom pozorištu koncertom sastava Clazz kvintet.

Clazz kvintet je kamerni sastav oformljen prevashodno iz želje da se crnogorskoj publici premijerno predstavi djelo ’Picnic suite’, savremenog francuskog kompozitora Claude-a Bolling-a.

Kvintet, koji čine Bojana Brajović (gitara), Milanka Nikčević (klavir), Boris Nikčević (flauta), Slaven Turusković (kontrabas) i Predrag Lazović (bubnjevi), se predstavio podgoričkoj publici u okviru festivala JAM (Jazz appreciation month), nakon čega je nastupio na nekoliko crnogorskih džez festivala ( u Pljevljima – u okviru proslave Svjetskog dana džeza, Bijelom Polju – White Field Jazz Fest, i Petrovcu – Petrovac jazz fest).

  1. godine su imali veliku turneju nastupivši u 11 crnogorskih gradova, a 2017. godine u okviru regionalne turneje pod nazivom ’Koncerti bez granica’, nastupali su u Beogradu, Tirani, Ljubljani i Sarajevu.

Članovi Clazz kvinteta su profesori u crnogorskim nižim i srednjim muzičkim školama, a kontrabasista je stalni član Simfonijskog orkestra. Aktivni su svirači i nastupaju što kao solisti na svojim instrumentima, što u raznim kamernim klasičnim i jazz sastavima, promovišući klasičnu i jazz muziku. Claude Bolling, čiju muziku promovišu, u svojim djelima upravo, na jedinstven način, povezuje ta dva muzička pravca, uklapajući jazz dionice u klasičnu fakturu kompozicije. Naziv kvinteta Clazz se logično nameće iz ovakve simbioze.