Dani frankofonije su prilika za frankofone širom svijeta da slave naš jezik u svoj njegovoj raznolikosti. U Crnoj Gori, takođe, svi koji žele mogu da nam se pridruže i tokom marta mjeseca prikažu svoje različite kulturne i zabavne sadržaje. Program je osmišljen za različite ukuse.

Ovogodišnje izdanje Dana frankofonije otvaramo 20. marta 2019. u Crnogorskom narodnom pozorištu koncertom sastava Clazz quintet.

Posebno mjesto u programu imaće frankofono pozorište koje će okupiti glumce amatere sa svih scenskih horizonata. U Baru će se tim povodom družiti gimnazijalci, studenti i ljubitelji glume iz Crne Gore. Raznovrsni žanrovi i teme pružiće učenicima priliku da iskažu svoj talenat a publici izmamiti  aplauze.

Goût de France / Good France se ponovo vraća u Crnu Goru 21. marta. Ovim gurmanskim festivalom se slavi francuska gastronomija širom planete. Oblast Provansa će biti ovogodišnja gastronomska destinacija kojoj će se tokom događaja ukazati posebna čast, kako u Francuskoj tako i u inostranstvu. Imaćete priliku da u Podgorici, Tivtu ili Kolašinu uživate u francuskoj kuhinji i istovremeno obogatite svoje kulinarsko umijeće.

Ove godine posebnu pažnju posvećujemo poštovanju prava žena. Okrugli sto na temu « Žene i diplomatija » održaće se 27. marta u Narodnoj biblioteci i čitaonici « Njegoš » na Cetinju.

U Danima frankofonije književnost će imati mjesto koje joj pripada – promocija knjige Jasmine Tatar Anđelić « Nouvelle revue – Crna Gora »  je zakazana za 26. mart u Herceg Novom,  a elektronskog izdanja lista « Logos et littérature » za 19. mart u Francuskom institutu u Podgorici.

Kao i prošle godine, imaćete priliku da pišete! Radionica kreativnog pisanja će se održati 29. marta u Francuskom institutu kada ćete moći da pokažete svoj spisateljski talenat.

Najzad, po prvi put u Crnoj Gori Francuska evropska škola u Podgorici organizuje Otvorena vrata. Tako će 25. marta svi zainteresovani moći da se informišu o nastavi koja se izvodi u školi, posjete školu i razgovaraju sa profesorima, roditeljima i učenicima.  

Naravno, i ove godine se održavaju tradicionalna takmičenja kada nagrađujemo najkreativnije učenike.

Sve ove sadržaje ne bi bilo moguće organizovati bez angažovanosti nosioca frankofonije u Crnoj Gori, tačnije profesora, udruženja i učenika čija je uloga od velikog značaja za promovisanje francuskog jezika i frankofone kulture.

Ovom prilikom želimo da se zahvalimo našim vjernim partnerima koji učestvuju u promovisanju kulturne različitosti i francuskog jezika u Crnoj Gori : Société générale,  Valgo, Renault, Ingerop, KIC « Budo Tomović », Crnogorsko narodno pozorište, Fondacija « Petrović Njegoš », Narodna biblioteka i čitaonica « Njegoš » na Cetinju.

Pozivamo vas da zajedno uživamo u druženjima i zabavnim događajima u čijem ritmu će proteći Dani frankofonije 2019.

Program za Dane Frankofonije 2019. možete preuzeti na ovom linku.