Francuska je zemlja domaćin Konferencije o klimatskim promjenama (COP 21), koja se održava od 30. novembra do 11. decembra u Parizu. Cilj konferencije je da se postigne ambiciozan međunarodni sporazum, kao odgovor na izazov kakav su klimatske promjene, koji će se odnositi na sve i koji će omogućiti da se globalno zagrijavanje zadrži ispod 2°C.

Borba protiv klimatskih promjena je od suštinskog značaja za očuvanje biodiverziteta u svijetu. U tom kontekstu je Francuski institut Crne Gore pozvao umjetnika Etijena da u okviru festivala DEUS uradi mural na fasadi KIC-a «Budo Tomović ».
Rad predstavlja “puzgavca”, malu planinsku pticu, koja je zastupljena i zaštićena kako u Francuskoj, tako i u Crnoj Gori. Teško je baviti se njenim proučavanjem zbog često nepristupačnog staništa. Spada u ugrožene vrste ptica najprije usled razvoja ljudskih aktivnosti, koje prouzrokuju glavne promjenje u njenom prirodnom staništu.

Ovaj rad, koji ilustruje ljepotu jedne zaštićene vrste, istovremeno je i simbol i poruka koji nas podsjećaju na neophodnost kolektivne mobilizacije, u cilju kontrolisanja uticaja ljudskih aktivnosti na klimu i biodoverzitet.

O umjetniku

Etijen je porijeklom iz Grenobla, pohadjao je školu kaligrafije, čime se objašnjava njegova jedinstvena tehnika. Figurativan i strastveno inovativan, uvijek pažljiv u pogledu preciznosti izrade svojih radova, Etijen je konstantno u traženju neočekivanih grafičkih rješenja. Aktivno se bavi grafitima od 1996. godine, što ga svrstava u rasprostranjen pravac street art-a, posebno kroz smjele murale i kompleksne i iznenađujuće anamorfoze.
Petak, 4. decembar 2015. godine, u 12h30, ispred le KIC-a « Budo Tomović »

Informacije : ifm@institutfrancais.me / 020 667 000